Затверджено повістку з QR-кодом замість печатки ТЦК

Затверджено повістку з QR-кодом замість печатки ТЦК

Електронний підпис і QR-код на повістці замість підпису начальника ТЦК і гербової печатки — Уряд офіційно затвердив ще одну форму повістки про виклик до ТЦК.

Про це йдеться в Постанові КМУ № 951 від 16 серпня 2024 року, яка вносить зміни до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

Звичайні повістки з печатками (оформлені на бланку) і повістки QR-кодом (з реєстру) будуть використовуватися паралельно і матимуть однакову юридичну силу.

Перевірити чинність повісток, сформованих за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, можна буде шляхом зчитування QR-коду за допомогою смартфона із застосунком «Резерв+».

Повістки, сформовані за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, можуть:

  • централізовано друкуватися і надсилатися військовозобов’язаним та резервістам засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення;
  • друкуватися та вручатися військовозобов’язаним та резервістам під час оповіщення у роздрукованому вигляді.

У разі надсилання повістки, сформованої за допомогою реєстру, засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення, на такому відправленні повинні зазначатися штриховий кодовий ідентифікатор оператора поштового зв’язку, прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), адреса громадянина, якому надсилається повістка.

Належним підтвердженням оповіщення військовозобов’язаного про виклик до ТЦК (повістка вважається врученою) у разі:

  • отримання поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;
  • проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення;
  • проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою ТЦК під час уточнення своїх облікових даних;
  • проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншої адреси місця проживання.

Зразки звичайної повістки на бланку і повістки, що формується за допомогою Реєстру, визначені у додатку № 1 до Порядку проведення мобілізації, який затверджений Постановою КМУ № 560, в редакції Постанови № 951 від 16 серпня 2024 року.